JUB - 19. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije

27. november 2017

V barvite prostore bivalne Enote Dom v OŠ Veržej je s humanitarnimi slikopleskarji znova posijalo sonce

Veržej: Letošnja mednarodna humanitarna akcija in 19. tekmovanje slikopleskarjev, ki jo je sekcija slikopleskarjev pri OZS organizirala v Prlekiji, je med otroki in vzgojitelji v Enoti Dom v OŠ Veržej požela pravo navdušenje, saj je v enem dnevu 91 slikopleskarjev povsem prenovilo štiri od šestih bivalnih enot, v katerih so nameščeni otroci z vedenjskimi in čustvenimi motnjami v starosti od 6 do 15 let, ki tu obiskujejo tudi osnovno šolo. Med udeleženci je bila tretjina slikopleskarjev iz tujine, znova pa se je mojstrom pridružilo tudi 13 dijakov iz dveh srednjih strokovnih šol iz Maribora in Kranja ter 9 vajencev iz avstrijske slikopleskarske šole Baden, ki jih je k nam pripeljal predsednik Evropskega združenja slikopleskarjev, Helmut Schulz. Iz obrtniškega stanovskega vidika ima ta humanitarno-tekmovalna akcija še poseben pomen, saj mojstri med seboj tekmujejo in preverjajo svoje spretnosti, v vlogi mentorjev pa dijakom prenašajo svoje dragocene izkušnje, jim delijo nasvete in predstavljajo gradbene materiale. Učencem OŠ Veržej so ob tej priložnosti predstavili tudi poklic slikopleskarja, zainteresiranim varovancem Enote Dom pa bodo omogočili tudi pridobitev štipendije, če se bodo pri prehodu v srednjo šolo odločili za poklic slikopleskarja. Na sklepni večerni prireditvi v Termah Banovci so vsem sodelujočim podelili zahvale ter priznanja, razglasili pa tudi tri najboljše tekmovalne ekipe, tokrat vse tri iz Slovenije. Prvo mesto sta si letos zasluženo priborila slikopleskarja Avgust in Uroš Sreš iz Murske Sobote, drugo mesto je zasedla ekipa iz Markovcev, tretje pa iz Ljutomera.


V sekciji slikopleskarjev pri OZS podprli prenovo dotrajanih otroških sob

V vzgojni dom, ki je eden od treh enot v okviru OŠ Veržej, na podlagi odločb Centrov za socialno delo ali sodišč prihajajo otroci in mladostniki iz vse Slovenije. Skupaj Enoto Šola obiskuje 140 učencev, 46 malčkov pa je vključenih v Enoto Vrtec. Enota Dom lahko v svoje bivalne kapacitete sprejme do 60 otrok, trenutno pa jih v njej biva 31. Zanje skrbijo strokovni sodelavci 24 ur na dan, vse dni v letu. Tukajšnji vzgojitelji in socialni pedagogi se trudijo svojim varovancem, ki prihajajo iz neurejenih družin, ustvariti bolj sproščeno, spodbudno in bolj motivirano nadomestno družinsko okolje, v katerem bi lahko kljub primanjkljajem in vrzelim v razvoju do zaključka osnovne šole razvijali svoje sposobnosti in se uspešneje vključevali v običajno življenjsko sredino. Z veliko mero strpnosti in pozornosti tudi skrbijo, da si bodo v bolj prijaznem okolju izboljšali svojo samozavest in samopodobo ter na poti v odraslost pridobili čim več pozitivnih življenjskih izkušenj. Da jih je potrebno pri tem podpreti, saj gre za najbolj ranljivo skupino otrok, ki ima tu zavetje vse do zaključka osnovnošolskega izobraževanja, so prepoznali tudi v sekciji slikopleskarjev pri OZS in letos naredili izjemo ter na pobudo OOZ Ljutomer prilagodili izvedbo humanitarne akcije in 19. tekmovanja potrebam te javne ustanove. Tako je letos tekmovalo le 6 skupin s po dvema slikopleskarjema, ki so prenovili 6 enako velikih otroških sob, vseh ostalih 79 pa je sodelovalo v humanitarnem delu, ki ga je vodil Aleksander Gorečan iz šenčurskega slikopleskarstva Penzel s.p. skupaj z ekipo štirih mojstrov pomočnikov. Sodelujoči v humanitarnem delu so prevzeli pleskanje vseh ostalih prostorov, to je skupnih bivalnih dnevnih sob, kopalnic in hodnikov ter dotrajanih stopniščnih ograj.


Vrednost letošnje akcije je znašala 46.000 evrov, od tega so polovico prispevali slikopleskarji, polovico pa podjetja. Za prenovo 2.300 m² zidnih in 450 m² lesenih in kovinskih površin so slikopleskarji letos porabili 800 litrov barv iz družine JUPOL in premazov iz družine JUBIN, ki jih je preskrbela družba JUB iz Dola pri Ljubljani, ki te humanitarne akcije podpira že vseh 19 let. Pri tem so uporabili tisoč valjčkov in čopičev, ki jih je zagotovilo kranjsko podjetje Žima, skoraj10 tisoč kvadratnih metrov zaščitnih pokrivnih folij in papirja je za akcijo preskrbelo podjetje Saint GobainRigips, 22 tisoč metrov zaščitnih lepilnih trakov pa družba tesa tape iz Ljubljane. 3 slovenska podjetja iz sekcije lesnih strok pri OZS – Mizarstvo Meh iz Velenja, Mizarstvo Alojz Tuhtar iz Sevnice in ljubljansko podjetje Kampo so Enoti Dom podarili povsem novih 16 vratnih kril, turistična agencija Abctour pa je poskrbela za prevoze dijakov in tujih udeležencev v Veržej. 


Fotografije: Anže Petkovšek