JUB - 20. mednarodno humanitarno tekmovanje slikopleskarjev

23. november 2018

V osnovni šoli Nove Fužine na Preglovem trgu v Ljubljani je v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) potekala letošnja jubilejna, že 20. humanitarna akcija slikopleskarjev, pleskarska dela v 20 šolskih učilnicah in na hodnikih pa so potekala od 8. do 17. ure. Na delu je bilo 120 slikopleskarjev, od tega 38 tujih, vsi skupaj pa so čez dan prepleskali kar 5.000 kvadratnih metrov stenskih in stropnih površin. Medtem ko so učenci 8. in 9. razredov iz treh ljubljanskih osnovnih šol spoznavali poklic slikopleskarja in se tudi sami lotili kreativnega ustvarjanja mozaikov z barvami, je šolo zjutraj obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v veliki avli šole na veselje prisotnih šolarjev tudi sam poprijel za čopič in pobarval del stene, ki bo učence simbolično spominjala na to jubilejno humanitarno akcijo in barvito prenovo objekta.

''Naša šola, ki bo 12. decembra praznovala 30. let, take generalne prenove doslej še ni bila deležna, zdaj pa so nam jo slikopleskarji prenovili v enem zamahu, v enem samem dnevu, to je res nepredstavljivo. Vsem mojstrom, ki so si vzeli čas in k nam prostovoljno prišli pleskati prostore, in tudi podjetjem, družbam JUB, Žima, tesa tape in Saint-Gobain Rigips, ki so zagotovila vse potrebne materiale in orodja za izvedbo akcije, se v imenu vseh 370 učencev in vseh nas zaposlenih na šoli res toplo in od srca zahvaljujem,'' je poudarila ravnateljica šole Damjana Korošec, ki je v akcijo kot ambasadorja pritegnila tudi legendo te šole, raperja Zlatka. Njegov slogan Odkrij v sebi svojo barvo življenja zlasti mladim prinaša sporočilo, kako pomembno je na poti iz otroštva vztrajati in s samozavestjo vstopati v odraslost, ki jo pomembno sooblikujejo znanje, vrednote in še posebej izbira poklica, ki ga je za doseganje uspehov potrebno opravljati z dušo in veseljem.

Letos so za barvito prenovo šole slikopleskarji, člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, in slikopleskarji iz sedmih evropskih držav- Slovaške, Češke, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Italije in Hrvaške, porabili kar1.600 litrov barv iz družine JUPOL in drugih premazov, ki jih je preskrbela družba JUB, med podjetji največji podpornik te akcije, uporabili 1500 valjčkov in čopičev, ki jih je prispevala kranjska Žima, nalepili kar22.000 metrov lepilnih trakov tesa tape, pri tem pa porabili še za 3.000 kvadratnih metrov gladilnih mas ter 15.000 kvadratnih metrov zaščitnih folij in papirja za zaščito tal in opreme, ki jih je zagotovilo podjetje Saint-Gobain Rigips. Ljubljanska agencija Abctour je tudi letos poskrbela za prevoze dijakov in dela tujih udeležencev na lokacijo dogodka, projekt pa sta podprli tudi Mestna občina Ljubljana in OOZ Ljubljana Moste-Polje.

Akcije se je v družbi predsednika Evropskega združenja slikopleskarjev UNIEP Helmuta Schulza udeležil tudi Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki je izpostavil pomembnost te humanitarne akcije ne le z vidika stanovskega druženja naših mojstrov s kolegi iz drugih držav, pač pa tudi zaradi promocije tega poklica med mladimi. Na ta način dijaki iz kranjske in mariborske srednje gradbene šole, ki se učijo za poklic slikopleskarja, vsako leto pridobivajo praktična znanja in dragocene izkušnje, ki jim bodo koristila na njihovi poklicni poti. Letos so ti še posebej pozorno spremljali slikopleskarja iz JUB-a, ki v osrednji avli prenovil stebra z danes izjemno moderno in priljubljeno dekorativno tehniko Beton Look.

Po oceni Matjaža Majdiča, predsednika sekcije slikopleskarjev pri OZS, in Dušana Presetnika, predsednika organizacijskega odbora letošnje 20. humanitarne akcije, je vrednost letošnje akcije dosegla kar 72.000 evrov.

Na zaključni slovesnosti, ki se je v osrednji avli šole začela ob 18.30, so vsem sodelujočim slikopleskarjem podelili priznanja za udeležbo, se zahvalili sodnikom ter članom organizacijskega odbora akcije iz vrst Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ter podelili še triposebna priznanja - OOZ Ptuj za idejo, začetek in sodelovanje pri izvedbi dosedanjih humanitarnih akcij in tekmovanj, starosti slovenskih slikopleskarjev, upokojenemu mojstru Jožetu Sitarju za njegov pomemben prispevek na vseh dosedanjih  tekmovanjih, katerih začetki datirajo v leto 1999, ter družbi JUB, ki akcijo kot generalni sponzor podpira že vseh dvajset let.


V sklepnem delu prireditve so razglasili tudi rezultate 20. tekmovanja:

1.      mesto: Lejla plesk, slikopleskarstvo, d. o. o., Bajrektrarević Nermin, Skenderović Izudin,                           

2.      mesto: Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., Mihael Bezjak, Stanko Bezjak,

3.      mesto: Slikopleskarstvo Avgust Sreš s.p., Avgust Sreš in Uroš Sreš,


FOTO: ANŽE PETKOVŠEK