JUB - Pleskanje prostorov v Hiši hospica

17. julij 2015

Sredi julija prostovoljci iz JUB-a in Anine zvezdice prepleskali tretjino Hiše hospica 

Dol pri Ljubljani, 20. julija 2015: V Hiši hospica v Ljubljani je v petek, 17. julija, vse popoldne intenzivno potekala akcija pleskanja prostorov v prvem nadstropju objekta, v katerem že dva meseca zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne morejo sprejemati uporabnikov in opravljati nujne paliativne oskrbe. Po predvidevanjih naj bi se dejavnost v stavbi, ki stoji v zelenem zavetju ljubljanskega Golovca, vendarle nadaljevala že to jesen, zato so organizatorji v času začasnega zaprtja priskočili na pomoč in pomagali prebarvati  prostore, ki so bili po petih letih praktično nujno potrebni tovrstne prenove. 

Pleskanja sten in stopov se je lotilo 25 prostovoljcev, med njimi 15 zaposlenih iz družbe JUB in 10 prostovoljcev iz zavoda Anina zvezdica. Skupina JUB, ki svoj jubilej ob 140. obletnici v letu 2015 obeležuje z veliko humanitarno akcijo, je namreč Hiši hospica najprej podarila barve iz družine JUPOL, količina pa bo zadoščala za prenovo celotnega objekta. Stavba z 850 kvadratnimi metri v pritličju in dveh nadstropjih ima približno 3.200 kvadratnih metrov notranjih zidnih in stropnih površin. V prvem nadstropju so tako prostovoljci z novimi barvami osvežili 6 sob s pripadajočimi kopalnicami ter hodnik, medtem ko bodo preostale površine v stavbi prenovili najemniki do predvidoma konca avgusta letos.

Skupina JUB, ki je doslej zagotovila barve za prenovo prostorov že 14. ustanovam, bo do konca avgusta v sodelovanju z zavodom Anina zvezdica izbrala nove prejemnike JUB-ove donacije. Jelka Slatinšek, ki v družbi JUB skrbi za trženjske aktivnosti, poudarja: »V okviru naše letošnje velike humanitarne akcije, v kateri materialno pomoč namenjamo družinam in ustanovam, ki jo najbolj potrebujejo, se bomo septembra s prostovoljci znova lotili dela in pomagali prepleskati objekt enega od prejemnikov naše donacije. Kateri bo, bo znano konec avgusta, našo akcijo pa bomo zatem še  nadaljevali in sklenili v mesecu novembru. JUB bo tako v letošnjem letu dodelil materialno pomoč 140 prejemnikom v desetih državah, kjer poslujemo, od tega jih bo dobra tretjina predana v Sloveniji.«

Precej pozornosti je v tej humanitarni akciji Skupine JUB nedavno pritegnil tudi predsednik RS Borut Pahor, ki je znova zavihal rokave in skromni devetčlanski bosanski družini Mandžić, ki se je po dolgih letih vrnila v Srebrenico, osebno pomagal pri pleskanju njihove hiše. Za donacijo barv JUPOL in materialov za prenovo fasade je v Srebrenici poskrbela JUB-ova hčerinska družba s sedežem v Sarajevu, srečanje z našim predsednikom pa je potekalo v sodelovanju z ambasado RS v BIH. 

Skupina JUB z vami še naslednjih 140 let. 

Izjave sodelujočih prostovoljcev, zaposlenih v družbi JUB

Albina Močilnikar: V akciji pleskanja Hiše hospica sodelujem zato, ker se zavedam pomena njene dejavnosti, še posebej zaradi svoje nedavne osebne izkušnje. V  JUB-u smo že tradicionalno zavezani k dobrodelnosti, zato je takšno praznovanje naše 140. obletnice najboljši način, da to ponovno potrdimo. Nekateri bi ob takem prazniku priredili razkošno zabavo, mi v JUB-u smo se odločili drugače, in tako ravnanje zelo podpiram.

 Irena Vidrger: Idejo prostovoljstva in tovrstne pomoči zelo podpiram, prav tako dejavnost Hiše hospica. Tudi sama sem doma trenutno soočena s tako situacijo, ne vem, razmišljam, morda bomo tudi mi to enkrat potrebovali. Hospic je edini v Sloveniji in žal mi je bilo, ko so jim odrekli podporo. Sem pa vesela, da sem del JUB-a in da lahko danes tu tudi sama pomagam. Zelo podpiram letošnje aktivnosti JUB-a z donacijami, ne maram bogatih praznovanj v podjetjih. Da naredimo dobro delo in tako pomagamo drugim, ki pomoč potrebujejo- to je že JUB-ov hišni stil, saj z vsako donacijo res lahko naredimo  veliko dobrega. Tudi z današnjo v Hiši hospic.

Blaženka Mali: V današnji akciji tu v Hiši hospica sodelujem zato, ker gre za humanitarni projekt in ker želim osebno prispevati k nečemu dobremu, hkrati pa dejavnost, ki jo tu opravljajo, osebno zelo podpiram. Letošnja JUB-ova velika humanitarna akcija se mi zdi res enkratna!

Katja Strle: V Hišo hospica sem danes prišla zato, ker hočem osebno pomagati, veliko prostovoljcev pa nas lahko hitro tudi vse naredi. Letošnja JUB-ova humanitarna akcija in način praznovanja 140. obletnice podjetja s prav toliko donacijami se mi zdita vrhunska. Želim si, da bomo v JUB-u z dobrodelnostjo nadaljevali in raje na tak iskren način praznovali naše obletnice s tistimi, ki našo pomoč tako zelo  potrebujejo.

Tomaž Skubi:  Saj veste- dobro se z dobrim vrača. Staramo se tudi mi, nikoli ne veš, če boš morda kdaj v taki situaciji, ko boš to potreboval tudi sam. Ideja za tako praznovanje JUB-ove 140-letnice je odlična, vsi v JUB-u jo podpiramo. Res, kapo dol!

Domen Čobal:  V Hišo hospica sem danes prišel, ker rad pomagam. Solidarnost je osnovna človekova vrlina, ki nas dela humane. Že JUB-ovih 140 let je častitljivih, in če imaš možnost, da nekaj dobrega narediš, je to potem res prava stvar.

Andrej Može:  Ljudje moramo nekaj narediti za dobro drugih, ki potrebujejo pomoč, zato sem danes  med njimi tudi jaz. JUB-ova 140-letnica? Kapo dol, da naša firma danes obstaja in je na trgu tudi zelo uspešna. JUB tako lahko vrača dobro nazaj ljudem in ustanovam, ki našo pomoč potrebujejo.  

Roman Smrkolj:  Če lahko s svojim delom komu pripomorem, rad pomagam vsem tistim, ki so v stiski. In v ponos mi je, da delam v taki firmi, kot je JUB, ki bo leto ob svojem jubileju obeležil s kar 140 donacijami. Same pohvale!  

Ana Lukner: Izredno sem ponosna na skupni projekt z JUB-om Slovenija, saj bomo ob JUB-ovi 140-letnici lahko osrečili mnoge. Tudi žalostna zgodba z zaprtjem Hiše hospica bo, kot je videti, imela srečen razplet. Prostovoljci  smo zato izkoristili čas, ko hospic ne deluje, in tako  prenovili stene v prostorih, ki jih je po petih letih že načel čas. Želim si, da bi bilo tovrstnih projektov še veliko več, da bi se ljudje med seboj spoštovali, se pogovarjali, si pomagali in širili ljubezen. 

Eva, Loti in Gaja Cocej: Tu smo, ker je treba med seboj sodelovati in si pomagati. JUB-ova akcija se nam zdi zelo dobrodošla, v naši družini pa smo vsi taki, ki radi pomagamo tistim, ki si sami ne morejo. Upamo, da bodo imeli uporabniki tu zdaj spet lepo urejene prostore.

Andreja Nagode:  JUB-ovci, nadaljujte z dobrodelnostjo, ker to lepša naš svet.