JUB - Praktična delavnica za študente Fakultete za dizajn

V želji povezati študijske programe z dragocenimi izkušnjami, ki jih lahko študentje pridobijo na praktičnih delavnicah, se je trzinska Fakulteta za dizajn povezala z družbo JUB in skupaj z njimi pripravila interdisciplinarno delavnico na temo dekorativne obdelave notranjih površin s tematskim naslovom Oblačimo prostore. Ta delavnica je del projekta »Mikro/Macro/Mezzo«, ki jo trzinska fakulteta izvaja znotraj mednarodne platforme Border Crossing in povezuje fakultete iz ZDA, Škotske in Slovenije, projekt pa vodi in koordinira mag. Jasna Kralj Pavlovec. S pomočjo strokovnjakov v JUB-u so tako bodočim opremljevalcem interierov približali materiale ter orodja, s katerimi bodo imeli opravka pri svojem delu, študentje pa so izdelali navdušujoče kreacije na temo ŠTIRJE LETNI ČASI »micro/MACRO«.

Zanimiva in kreativna delavnica se je 3. marca začela v JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani, nadaljevala pa v Trzinu, kjer ima fakulteta sedež od lanske jeseni. Na njej je sodelovalo 26 študentov 3. letnika, ki obiskujejo program notranja oprema. Študentje so si najprej ogledali JUB Design Studio, prostore JUB Akademije ter mešalnico barv, kjer so se seznanili z JUB-ovimi materiali, barvnimi teksturami in dekorativnimi tehnikami. Uvodoma je študentom o barvah predaval tudi doc.dr. Tomaž Novljan iz ljubljanske Fakultete za arhitekturo, JUB Akademijo pa jim je predstavil mag. Iztok Kamenski. Od 4. do 7. marca so študentje ustvarjali svoje kreacije v prostorih fakultete pod vodstvom višje predavateljice Mojca Perše, ki je bila tudi pobudnica tega skupnega projekta. Posamično ali v skupinah so pripravili vsak svoj projekt štirje letni časi, ki bodo na ogled tudi v prostorih JUB Design Studia ter jeseni na razstavi v sklopu Meseca oblikovanja, ki ga organizira Zavod Big. Potek delavnice in nastajanje kreacij si je mogoče ogledati tudi na spletni strani www.fd.si in www.jub.si.

JUB je za izvedbo delavnice fakulteti in študentom preskrbel vse potrebne materiale, ki jim jih je podrobno predstavil strokovnjak iz JUB-ovega Tehnološkega raziskovalnega centra, Blaž Marušič. Tako so spoznali barve, premaze, izravnalne mase, malto, pa tudi potrebno slikopleskarsko orodje, kot so valjčki ali pleskarske lopatice. Poleg spremljanja prikaza tehnike z Marmorin dekorativnim akrilnim kitom, ki je namenjen zahtevnejšim obdelavam notranjih površin, so preverjali tudi lastnosti in uporabnost EPS lepilne malte ter izravnalne mase Nivelin. Spoznali so lastnosti visoko pokrivne barve JUPOL Gold, bele barve JUPOL Classic, za katero je JUB pridobil pečat Produkt leta 2014, barve JUBIN in visoko pralne barve JUPOL Latex, namenjene dekorativni zaščiti zidov. Pri delu so uporabili tudi univerzalno barvo za niansiranje Uniton ter dekorativne premaze Glamour z zlatim, srebrnim in bronastim kovinskim odtenkom. Po zaščititi delovnih površin s prekrivnimi folijami so študentje pričeli s praktičnim delom v desetih skupinah.

Mojca Perše je poudarila, da je bila po predavanjih na JUB-u ter vseh iztočnicah, ki so jih dobili študentje, naloga vsake skupine kolekcijo pripraviti od ideje do končne rešitve, vse od skice in iskanja barvnih konceptov, do eksperimentiranja in iskanja novih barvnih tekstur, reliefov in vzorcev: »Študentje so z JUB materiali in orodji iskali nove možnosti dekorativnih tehnik, pri tem pa zelo v kratkem času in v minimalnih pogojih ustvarili zanimive kolekcije na temo štirih letnih časov. Te kolekcije so pripravili z vidika micro/macro, saj je projekt del Border Crossinga. Nastale so čudovite kolekcije, z rezultati pa smo več kot zadovoljni. Naši bodoči oblikovalci interierov so veliki pripovedovalci zgodb, uporabljajo različne koncepte, ustvarjajo nova orodja, s svojo inovativnostjo pa odpirajo tudi nove možnosti dekorativnih tehnik v naših prostorih. Takega sodelovanja z družbo JUB si želimo in se ga nadejamo tudi v bodoče, saj nameravamo poleg takih izvajati tudi delavnice na zunanjih površinah.« Ker je JUB ekološko naravnano podjetje, so študentje pri delu uporabljali reciklirane, odpadne materiale, največkrat pa jih kombinirali z belo barvo, da bi to prišlo še bolj do izraza. Poigrali so se tudi z elementi feng šuja, preverjali, kakšne učinke ima rdeča barva, v materiale mešali sol, kis in sodo bikarbono, izdelovali nova orodja in šablone, pri tem pa se o uporabi materialov tudi veliko naučili.


Potek delavnice in nastajanje kreacij si lahko ogledate na spodnjem video posnetku - Delo vseh skupin (Nejc Heberle in Matej Lampej).