KNAUF - Knauf Junior Trophy 2018

7. junij 2018


Na evropskem tekmovanju KNAUF JUNIOR TROPHY 2018 v Celju zmaga pripadla ekipi Avstrije

Na Rogli so po končanem napetem tekmovanju slovesno razglasili zmagovalce 13. evropskega tekmovanja dijakov v suhomontažni gradnji KNAUF Junior Trophy 2018, kjer sta si v konkurenci 15 evropskih držav z največ doseženimi točkami zmago priborila Dorian Graf in Dominic Zierler iz Avstrije, drugo mesto je zasedla ekipa iz Belorusije, tretje pa ekipa iz Belgije. Tradicionalno tekmovanje dijakov v suhomontažni gradnji je v Sloveniji potekalo prvič, njegovo izvedbo pa sta kot gostitelja omogočila Šolski center Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, in podjetje Knauf Ljubljana.

 ''Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 30 dijakov iz 15 evropskih držav, kar je največje število držav udeleženk doslej,'' je poudaril Igor Dosedla, direktor Šolskega centra Celje. ''Lani sta naša dijaka Žan Kovačič in Mark Zagmajster zmagala v Sofiji v Bolgariji v konkurenci 13 evropskih držav, zaradi njunega dosežka, na katerega smo vsi zelo ponosni, pa tekmovanje mladih suhomontažerjev letos gostimo pri nas. Na to tekmovanje vsako leto izobraževalne ustanove iz posameznih držav pošiljamo svoje najboljše dijake, ki izkazujejo visoko motiviranost k poglabljanju znanja in spretnosti, s tem pa dajejo zgled tudi bodočim generacijam suhomontažerjev, ki bodo svoja znanja ob zaposlitvi v uglednih podjetjih v prihodnje uspešno nadgrajevali z vedno bolj izpopolnjenimi inovativnimi materiali in tehnologijami v gradbeništvu.'' 

Na letošnjem tekmovanju so poleg slovenske ekipe, ki sta jo pod mentorstvom pedagoga Srečka Drakslerja zastopala dijaka Aljaž Vidrih in Kristjan Avdić, sodelovale še ekipe s po dvema dijakoma iz Avstrije, Belgije, Češke, Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Makedonije, Rusije, Belorusije, Estonije, Litve, Latvije, Gruzije in Kazahstana. Dijaki, stari med 15 in 19 let, so v Celje prišli v spremstvu mentorjev in v družbi predstavnikov Knauf iz vsake zastopane države.

Udeležence je na slovesnem odprtju tekmovanja v imenu Mestne občine Celje pozdravil tudi župan Bojan Šrot, ki se je za dobro organizacijo tekmovanja zahvalil družbi Knauf ter Šolskemu centru Celje, ki je v prostorih Srednje šole za gradbeništvo in varstvo okolja omogočil njegovo izvedbo: ''Celjski dijaki pogosto dosegajo izjemne rezultate na mnogih tekmovanjih, ki ponujajo lepo priložnost za druženje z vrstniki iz evropskih držav, na njihove uspehe pa smo vsi zelo ponosni. Pomembno zmago v suhomontažni gradnji sta nam lani priborila tudi dijaka našega Šolskega centra, zato smo zelo veseli, da letos to tekmovanje poteka pri nas.'' Ob zaključku svojega nagovora je vsem tekmovalcem, ki so letos prispeli v Celje, zaželel še dober športni rezultat.

Vseh 30 tekmovalcev je moralo na dan tekmovanja opraviti najprej teoretični, zatem pa še praktični del. V 30-minutnem teoretičnem delu so dijaki v maternem jeziku odgovarjali na 60 vprašanj na temo suhomontažnih sistemov in suhe gradnje, v praktičnem delu pa so morali v štirih urah čim bolj izpopolnjeno izdelati zahtevani model iz mavca. ''Glede na to, da je letos tekmovanje potekalo v Celju, mestu z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, so morali iz mavčnih plošč, profilne konstrukcije in zvočne izolacije izdelati knežji prestol ter ga finalno obdelati, kar je poleg ročnih spretnosti zahtevalo tudi obilo praktičnega znanja tekmovalcev,'' je pojasnil Karel Schweighofer, direktor podjetja Knauf Ljubljana. Izdelke je zatem ocenila 15-članska komisija iz vrst Knaufovih tehničnih strokovnjakov iz vsake države udeleženke, seštevek ocen iz obeh delov tekmovanja pa je bil podlaga za razvrstitev na posamezna mesta na ekipni lestvici.

FOTO: Anže Petkovšek