OZS - 15. humanitarno tekmovanje slikopleskarjev

22. november 2013


15. tekmovanje slikopleskarjev je OZS letos organizirala v gorenjski regiji in v petek, 22. novembra 2013, v enem dnevu prenovila prostore Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, v kateri se vsako leto rodi 1.600 otrok. V dotrajani stavbi, zgrajeni leta 1964, je 80 slikopleskarjev tekmovalcev in članov humanitarnih skupin prepleskalo približno 4.000 m2 površin v prostorih ginekološkega in oddelka intenzivne nege, v pritličju pa so mojstri prenovili še bolniško sobo za pripravo na porod in bolniško sobo za alternativni porod, da bi pacientkam na oddelkih zagotovili kakovostnejše pogoje bivanja, obravnave in njihove rehabilitacije.

 Za tekmovanja slikopleskarjev, ki predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi, so podlage za prenovo bolniških sob ter hodnikov z barvnimi študijami pripravili arhitekti svetovalci iz družbe JUB, ki je za projekt zagotovila tudi več kot 700 kg barv iz družine JUPOL. Vrednost letošnje humanitarne akcije znaša 60.000 €, od tega pa so z donacijo barv, premazov in drugih orodij ter opreme polovico prispevala podjetja. Med podporniki so poleg družbe JUB, ki je že vseh 15 let glavni pokrovitelj akcije, še podjetja Žima, Tesa tape in Rigips. Za prehrano udeležencev je že četrto leto zapored poskrbela družba Mercator, aktivno pa sta pri organizaciji sodelovali tudi območni obrtni zbornici iz Kranja in Radovljice. Nagrade v tekmovalnem delu so tokrat dobile zmagovalne ekipe iz Prekmurja, Maribora in Celja.

Na dogodek je sekcija slikopleskarjev pri OZS povabila tudi Alenko Bratušek, predsednico vlade RS, da jo opozori na slabo stanje nekaterih slovenskih bolnišnic ter hkrati tudi na upadanje interesa mladih za slikopleskarski poklic. Tik pred zaključkom del je premierka tudi sama poprijela za pleskarski valjček, prepleskala del zidu ter tako simbolično podprla ta dobrodelni projekt. Na pomoč so ji priskočili še Mohor Bogataj, župan Mestne občine Kranj s podžupani, Branko Meh, predsednik Upravnega odbora OZS in Uroš Lozar, direktor družbe JUB.

Branko Goričan, predsednik OO tekmovanja, je premierki razkazal prenovljene bolniške sobe in hodnike, direktorica bolnišnice Andreja Cerkvenik Škafar pa jo je odpeljala še na porodni oddelek, kjer so prav ta dan pričakovali rojstvo tisoč petstotega novorojenčka v tem letu. Na večerni slovesnosti se je bolnišnica vsem slikopleskarjem, organizatorju OZS in sodelujočim podjetjem iskreno zahvalila za humanitarno pomoč. Slikopleskarje je nagovorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in poudarila: »Naredili ste veliko delo, delate ga že petnajst let. Prav bi bilo, da bi država lahko financirala vse, kar bi bilo potrebno v zdravstvu obnoviti, vendar na žalost sredstev ni dovolj, zato so takšne akcije izjemno pomembne.« Vsem se je nato še zahvalila za povabilo k sodelovanju in jim čestitala za opravljeno dobro delo. Predsednik UO OZS Branko Meh je še poudaril, da je sekcija slikopleskarjev v 15. letih humanitarno prenovila že 53.000 m2 zidnih površin v zdravstvenih ustanovah, šolah in vrtcih ter skupaj s podjetji zagotovila 550.000 € sredstev za dobrodelne namene.

Foto: Peter Jenko