OZS - 16. humanitarno tekmovanje slikopleskarjev

28. november 2014

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je letošnje tradicionalno tekmovanje slikopleskarjev Slovenije organizirala na Obali in v petek, 28. novembra 2014, poskrbela za novo podobo prostorov Centra za korekcijo sluha in govora Portorož, ustanove, ki diha na poseben način in skrbi za raznoliko populacijo otrok s slušnimi in govornimi napakami.

V letošnji akciji, ki sta jo podprla in se ji kot prostovoljca s svojima ekipama pridružila tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije in Peter Bossman, župan občine Piran, je sodelovalo 85 slikopleskarjev, med njimi tudi 15 dijakov iz kranjske in mariborske srednje gradbene šole, dve predstavnici nežnejšega spola ter trije tuji slikopleskarji, ki so na tekmovanje prišli iz Velike Britanije. Prav tako so se jim na svojo željo pridružili tudi štirje učenci iz 9. razreda te  šole. Za pleskanje 4.600 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin v učilnicah, hodnikih, kabinetih in skupnih prostorih centra, so tako letos vsi skupaj porabili 950 litrov barv iz družine JUPOL, ki jih je za izvedbo tekmovanja kot glavni pokrovitelj znova zagotovila družba JUB, hkrati pa je prispevala tudi barvne študije, ki so jih za  podlago prenove vseh prostorov pripravili njihovi arhitekti svetovalci. Vrednost letošnjega tekmovanja slikopleskarjev, ki predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v državi, je znašala kar 66.800 evrov.

Predsednik Borut Pahor je slikopleskarjem priskočil na pomoč že zgodaj zjutraj in v družbi Branka Meha, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice, spretno vrtel valjček po visokih zidovih hodnika v pritličju centra, zatem pa se s čopičem v družbi najmlajših udeležencev lotil tudi barvanja vratnih podbojev. 72 učencem, ki bodo v ponedeljek z ravnateljem Markom Strletom in pedagogi skupaj slovesno vstopili v prebarvane prostore, je predsednik pustil svoj podpis ob motivu spomladanske cvetlice, ki ga je v spomin na to humanitarno akcijo narisal na steno v glavni avli te šole. Da je vsako delo, ki se ga opravlja z ljubeznijo, lepo delo, je sporočilo, ki ga je predsednik Pahor udeležencem in javnosti namenil po svojem triurnem delu. Povedal je, da je v zadnjem času obiskal veliko poklicnih šol in ugotovil, da se mladi znova navdušujejo za poklice, v katerih lahko izkažejo svoje talente in postanejo mojstri, te pa trg dela ne nazadnje tudi vedno bolj  potrebuje: "Morda ni več tiste mentalitete, da mora prav vsakdo ali doštudirati ali pa ni uspešen, pomembno je, da lahko s svojim delom preživlja sebe in svojo družino in da svoje delo z veseljem tudi opravlja.« Podporo je s svojim valjčkom dobrodelnim slikopleskarjem simbolično izkazal tudi piranski župan Peter Bossman, ki se je prav tako pridružil pleskanju prostorov ustanove v dopoldanskem času, družbo pa jim je delal tudi podpredsednik uprave JUB-H d.d.,Dragan Stajić.

Med podporniki akcije so poleg družbe JUB, ki je za vsa dosedanja tekmovanja zagotovila že 20 ton svojih barv in premazov, še podjetja Žima, Tesa tape in Rigips, ki so prispevala  pleskarska orodja, zaščitne trakove, folije in gladilne mase za finalne obdelave zidov. Pri organizaciji so letos sodelovali še ljubljanska agencija ABCTour, obalne območne obrtno-podjetniške zbornice iz Pirana, Izole in Kopra in portoroškaGostilna Tomi, ki je gostila udeležence sklepne večerne slovesnosti, na kateri so vsem sodelujočim podelili priznanja, najboljšim trem tekmovalnim ekipam pa še nagrade in pokale.

Na sklepni slovesnosti se je ravnatelj centra Marko Strle uvodoma zahvalil tako pobudniku akcije Branku Goričanu kot vsem slikopleskarjem za opravljeno delo in njihovo poslanstvo: »Zidov naše ustanove nismo uspeli celovito prenoviti že sedem let, saj za to nimamo zagotovljenih investicijskih sredstev. Ta projekt je zato primer izredne prakse, ki naši in podobnim ustanovam ustvarja dodano vrednost, za kar se udeležencem in organizatorju res iskreno zahvaljujemo. Naši učenci so že dan pred akcijo pomagali v prostore prenašati barve in druge materiale, in morda se bo kateri od tistih štirih, ki so danes dobili možnost spoznati delo obrtnika, po končani osnovni šoli tudi sam odločil za poklic slikopleskarja.«

Foto: Anže Petkovšek