SEB - Vrhunska Tefalova novost - keramična ponev Thermo Spot

12. septembra 2013

SEB Slovenija na čelu z direktorico Romano Kancler je sredi septembra v ljubljanski Gostilni na gradu svojim poslovnim partnerjem predstavila vrhunsko Tefalovo novost, keramično ponev s temperaturnim indikatorjem Thermo Spot, prvo tovrstno na našem tržišču.

Keramična Tefalova ponev je poleg serije iz nerjavečega jekla (inox) in serije z neoprijemljivo oblogo tretja v skupini izdelkov, ki jih SEB ponuja na evropskih trgih. V Gostilno na gradu, ki jo od njenega odprtja avgusta 2010 vodi Leon Furman, so poleg trgovcev povabili tudi znane osebnosti in predstavnike sedme sile, ki so si v družbi Anje Križnik Tomažin, šefa kuhinje Damjana Finka in Janeza Bogataja, vrhunskega poznavalca slovenske kulinarike, pripravili izvrstni Tefalov zajtrk s friko, slovensko tradicionalno jedjo.  

Nova keramična ponev Tefal je nadvse primerna za hitro peko mesa, lososa, krompirja in tudi drugih jedi, ki jih želite hrustljavo zapeči. V njej boste z malo maščobe dosegli izvrstne rezultate, saj je to njena velika prednost pred izdelki ostalih ponudnikov, hkrati pa jo lahko uporabljate na vseh grelnih telesih, vključno z indukcijskimi.

Janez Bogataj, strokovnjak slovenske kulinarike o friki:

Frika je slovenska tradicionalna jed, ki ima izvor v Nadiških dolinah in Karniji, kjer stopljen in popečen sir imenujejo frico. Od tod se je frika širila na Spodnje Koroško v Avstriji in v Posočje v Sloveniji. Friko pripravljajo na različne načine, vendar pa je vedno sirna omleta, ki ji dodajajo krompir, jajca, slanino, čebulo, salamo, ponekod pa tudi jabolka. Frika je bila značilna jed pastirjev in gozdarjev, ki so tako porabili kose starega, trdega sira. Posebno vrsto frike predstavlja tolminska, ki jo pripravljajo v tem delu Soške doline. Na maščobi raztopijo nariban trd sir, dodajo jajca, popečene kose salame ali klobase in nekoliko okisajo s kisom. Zelo pogosta kombinacija je nariban sir, jajca in krompir. Ta kombinacija je najbolj razširjena. Ponekod dodajo siru tudi slano skuto, zaseko in jajca, ali pa le slanino ali le jajca. Različnost tradicionalne frike je dokaz, da nam tudi v sodobnosti omogoča paleto ustvarjalnosti pri njeni pripravi.

Anjin recept za friko:

Anja Križnik Tomažin pripravlja friko iz krompirja, pancete in sira. »To je nekakšna slovenska pica, ki jo hitro in preprosto pripravimo iz prej pokuhanega in naribanega krompirja, jo prepojimo s sirom, dodamo zelišča in panceto. Ko se jed v ponvi strdi in lepo zapeče, jo s pomočjo pokrovke obrnemo in popečemo še na drugi strani. V novi Tefalovi keramični ponvi bo to najenostavneje, saj je za hitro pripravo popečenih jedi ta res najbolj primerna. Jed zatem le še zdrsne na krožnik in jo takoj postrežemo.» 

Recept Damjana Finka:

Damjan Fink, šef kuhinje Gostilne na gradu, pri pripravi frike priporoča: naribani soljeni krompir za 15 minut pustimo v pečici na 150 °C in ga nato malo ohladimo. Pripravimo trd sir, ki je lahko nekoliko staran, in ga naribamo. Najboljši bo nanoški sir. Potrebujemo še sveža zelišča, kot so timijan, drobnjak, peteršilj, malo pehtrana in luštrek. Praviloma je za friko najboljša panceta, lahko pa uporabite tudi šunko ali pršut.  Zmes v ponvi popečemo na eni in zatem še drugi strani ter takoj postrežemo. Tefalova keramična ponev je odlična za pripravo frike, v njej pa lahko uporabljate tudi vse pripomočke za mešanje ali obračanje hrane, saj ponev ni občutljiva na praske.

Foto: Mediaspeed