SEB Slovenija na čelu z direktorico
Romano Kancler je sredi septembra v ljubljanski Gostilni na gradu svojim
poslovnim partnerjem predstavila vrhunsko Tefalovo novost, keramično ponev s
temperaturnim indikatorjem Thermo Spot, prvo tovrstno na našem tržišču.
Keramična
Tefalova ponev je poleg serije iz nerjavečega jekla (inox) in serije z
neoprijemljivo oblogo tretja v skupini izdelkov, ki jih SEB ponuja na evropskih
trgih. V Gostilno na gradu, ki jo od njenega odprtja avgusta 2010 vodi Leon
Furman, so poleg trgovcev povabili tudi znane osebnosti in predstavnike sedme
sile, ki so si v družbi Anje Križnik Tomažin, šefa kuhinje Damjana Finka in Janeza Bogataja, vrhunskega poznavalca slovenske kulinarike, pripravili
izvrstni Tefalov zajtrk s friko, slovensko tradicionalno jedjo.
Nova
keramična ponev Tefal je nadvse primerna za hitro peko mesa, lososa, krompirja
in tudi drugih jedi, ki jih želite hrustljavo zapeči. V njej boste z malo
maščobe dosegli izvrstne rezultate, saj je to njena velika prednost pred
izdelki ostalih ponudnikov, hkrati pa jo lahko uporabljate na vseh grelnih
telesih, vključno z indukcijskimi.
Janez Bogataj,
strokovnjak slovenske kulinarike o friki:
Frika
je slovenska tradicionalna jed, ki ima izvor v Nadiških dolinah in Karniji,
kjer stopljen in popečen sir imenujejo frico. Od tod se je frika širila na
Spodnje Koroško v Avstriji in v Posočje v Sloveniji. Friko pripravljajo na
različne načine, vendar pa je vedno sirna omleta, ki ji dodajajo
krompir, jajca, slanino, čebulo, salamo, ponekod pa tudi jabolka. Frika je bila
značilna jed pastirjev in gozdarjev, ki so tako porabili kose starega, trdega
sira. Posebno vrsto frike predstavlja tolminska, ki jo pripravljajo v tem
delu Soške doline. Na maščobi raztopijo nariban trd sir, dodajo jajca, popečene
kose salame ali klobase in nekoliko okisajo s kisom. Zelo pogosta kombinacija
je nariban sir, jajca in krompir. Ta kombinacija je najbolj razširjena. Ponekod
dodajo siru tudi slano skuto, zaseko in jajca, ali pa le slanino ali le jajca. Različnost
tradicionalne frike je dokaz, da nam tudi v sodobnosti omogoča paleto
ustvarjalnosti pri njeni pripravi.
Anjin recept za friko:
Anja
Križnik Tomažin pripravlja friko iz krompirja, pancete in sira.
»To je nekakšna slovenska pica, ki jo hitro in preprosto pripravimo iz prej
pokuhanega in naribanega krompirja, jo prepojimo s sirom, dodamo zelišča in
panceto. Ko se jed v ponvi strdi in lepo zapeče, jo s pomočjo pokrovke obrnemo
in popečemo še na drugi strani. V novi Tefalovi keramični ponvi bo to
najenostavneje, saj je za hitro pripravo popečenih jedi ta res najbolj primerna.
Jed zatem le še zdrsne na krožnik in jo takoj postrežemo.»
Recept Damjana Finka:
Damjan
Fink, šef kuhinje Gostilne na gradu, pri pripravi frike priporoča: naribani
soljeni krompir za 15 minut pustimo v pečici na 150 °C in ga nato malo
ohladimo. Pripravimo trd sir, ki je lahko nekoliko staran, in ga naribamo.
Najboljši bo nanoški sir. Potrebujemo še sveža zelišča, kot so timijan,
drobnjak, peteršilj, malo pehtrana in luštrek. Praviloma je za friko najboljša
panceta, lahko pa uporabite tudi šunko ali pršut. Zmes v ponvi popečemo na eni in zatem še drugi
strani ter takoj postrežemo. Tefalova keramična ponev je odlična za pripravo
frike, v njej pa lahko uporabljate tudi vse pripomočke za mešanje ali obračanje
hrane, saj ponev ni občutljiva na praske.
Foto: Mediaspeed