Unicommerce - Fiskars na konferneci koordinatorjev programa Ekošola

23. september 2013

Družba Unicommerce se je s svojo blagovno znamko Fiskars januarja 2013 aktivno vključila v program Ekošole 'Šolska vrtilnica' in v sodelovanju z biologom Danetom Kataliničem zasnovala in pripravila projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik.  Z njim so šole in vrtci dobili izvrstni didaktični priročnik, s katerim učitelji, vzgojitelji in mentorji skupaj z otroki bedijo nad rastjo zelišč na svojih vrtovih in svoja spoznanja z opisi opravljenih del ter fotografijami redno beležijo v priročnik, ki tako pripoveduje zgodbo o rasti, negi, obrezovanju ter shranjevanju zelišč v posamezni slovenski regiji.

Projekt Zeliščarski vrtnarski dnevnik je družba Unicommerce predstavila 450 udeležencem na konferenci koordinatorjev programa Ekošola, ki je 23. septembra potekala na Brdu pri Kranju, odprtja pa se je udeležil tudi dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

Letošnje Zeliščarske vrtnarske dnevnike bo komisija na Ekošoli ocenjevala januarja 2014, ko bo 132 sodelujočih šol in vrtcev v decembru vneslo v dnevnik svoj zadnji zapis, nagrade najbolj prizadevnim pa bo Fiskars podelil v marcu 2014 na sejmu Altermed v Celju. Nagrade za leto 2013, kot so  palete lopatic, grabljic, motik, škarij, kosilnic ter drugega koristnega vrtnega orodja, ki so na voljo v zabavnih barvnih odtenkih, bodo prejele tri najboljše šole in trije najboljši vrtci.

S 1. Januarjem 2014 bodo projektu dodali novo  aktivnost, katere vsebina so prvine in načini, kako herbarizirati rastline. Vrtci in šole bodo lahko sodelovali pri izdelavi herbarija zdravilnih zelišč, ki ga bodo lahko oddali do najpozneje decembra 2014. Najboljše tri od prispelih bo Ekošola razstavila na sejmu Altermed v Celju marca 2015, družba Unicommerce pa bo jih bo nagradila z vrhunskim vrtnim ročnim orodjem Moj prvi Fiskars®.

Zakaj zelišča? Načrtovanje zeliščnega vrta na manjših ali večjih površinah je dokaj preprosto. Procesi sajenja, gnojenja, presajanja, obiranja in sušenja trajnic za otroke tako niso preveč zahtevni. Otroci se z zelišči srečujejo vsakodnevno v prehrani, pomembna pa so tudi za njihovo zdravje in zdrav življenjski slog. Mentorji z otroki tako izberejo in vzgajajo tista zelišča, ki v klimatskih razmerah lokalnega okolja kar najbolje uspevajo. Otroci naravo v obdobju odraščanja doživljajo predvsem čustveno, skozi igro pa znanje pridobivajo na nevsiljiv in neposreden način. Ljubezen do narave jim starši in pedagogi privzgajajo na različne načine,  tudi s pomočjo zelišč. Znanje o šetraju, žajblju, kamilicah, brinu ali pelinu pa bodo, ko bodo odrasli, zagotovo prenesli tudi svojim otrokom.