Unicommerce - Fiskars nagradil male vrtnarje

24. april 2015

Program Ekošola že tretje leto uspešno sodeluje z logaško družbo Unicommerce, ki na našem trgu poleg programa Stihl in Viking zastopa tudi priznano finsko blagovno znamko ročnega vrtnega orodja Fiskars. Doslej je tako v sodelovanju z Ekošolo za male vrtnarje in šolarje izdala že dva didaktična priročnika- Zeliščarski vrtnarski dnevnik in Ščepec travniških zdravilnih rastlin bližnjega okolja Eko Fiskars, ki so ga na letni konferenci septembra lani na Brdu pri Kranju predstavili koordinatorjem in mentorjem, vključenim v slovenski program Ekošole. Oba ponujata odlične metodološke podlage za potek opazovalno-raziskovalne dejavnosti predšolskih in šolskih otrok, saj vrt kot naravna učilnica pomembno vpliva na razvoj otrok in njihov odnos do narave in okolja.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola, pri tem poudarja: »Oba priročnika sta v okviru naravoslovja namenjena vzgoji otrok za zdrav življenjski slog, spoznavanju narave ter njihovemu odnosu do naravnih virov, kot so voda, hrana in energija. Pri otrocih želimo razvijati prav njihove sposobnosti za aktivno in ustvarjalno vključevanje v okolje, v katerem živijo, primeri dobre prakse pa so že dobro vidni na njihovih šolskih vrtovih, tako zeliščnih kot zelenjavnih. Didaktične vsebine za oba dnevnika je pripravil naš biolog Dane Katalinić, izobraževalne vsebine s programom Fiskars pa nameravamo v okviru projekta šolska VRTilnica letos še razširiti. Do začetka šolskega leta 2015/16 bo tako otrokom, staršem, učiteljem in mentorjem na voljo nov priročnik Fiskars Moje prve vrtne škarje, kjer bomo naše uka željne vrtnarje poučili, kako na vrtu pravilno uporabljati raznolike škarje za rezanje zelišč, vejic ali žive meje.«

»Prvi stik s škarjami ter delo z njimi na vrtu ali v sadovnjaku otrok doživlja z navdušenjem, ker je pred njim izziv pridobiti izkušnje dela s škarjami,» poudarja avtor novega priročnika Dane Katalinić. »To navdušenje je tem večje, če to delo opravlja skupaj z odraslo osebo, ki mu pri tem pomaga, svetuje in ga usmerja.« Priročnik, ki bo v programu Ekošola na voljo že to jesen, bo tako poln nasvetov za pravilno odstranjevanje posušenih in poškodovanih delov rastlin, pa tudi za obrezovanje zeliščnih trajnic, cvetličnih grmov in dreves v sadovnjaku.  

Družba Unicommerce v programu šolska VRTilnica najbolj prizadevne malčke in šolarje vsako leto tudi bogato nagradi z lahkim, trpežnim in ergonomskim otroškim vrtnim orodjem Fiskars. Tako so nagrade na sejmu Altermed v Celju prejeli šolarji, ki so najbolje herbarizirali zelišča, ter vrtci in šole, ki so v ocenjevanje poslali najbolj kakovostne Zeliščarske vrtnarske dnevnike. 13 nagrad je v družbi Gregorja Cerarja in Daneta Katalinića nagrajencem podelila izvršna direktorica družbe Unicommerce Marijana Dajčman.