JUB - JUB z Bojanom in ekošolo znova ustvarjalno v prednovoletni čas

29. september 2014

Na Brdu pri Kranju se je 29. septembra odvijala letna konferenca programa Ekošola, ki jo je slavnostno odprl evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik. Udeležilo se jo je rekordno število koordinatorjev, mentorjev in ravnateljev iz vse Slovenije, ki so kongresno dvorano napolnili do zadnjega kotička. Največji poudarek na konferenci je bil tudi letos namenjen predstavitvi programa dela in projektov za novo šolsko leto 2014/15. 460 udeležencem se je predstavila tudi družba JUB, ki s programom Ekošola tudi letos sodeluje v likovnem natečaju Ustvarjamo z Bojanom.

Ker JUB letos praznuje že 45. obletnico legendarne blagovne znamke JUPOL, kot naš najstarejši proizvajalec barv za dom pa bo naslednje leto obeležil še častitljivo 140. obletnico svojega obstoja, je za šolsko leto 2014/15 v sodelovanju z Ekošolo pripravil poseben projekt, povezan z JUB-ovo maskoto Bojanom, junakom iz istoimenske risanke, ki smo jo vsi radi spremljali prek tv zaslonov.

Ekošole in ekovrtci se bodo lahko tako letos novembra in decembra vključili  v natečaj za najboljšo risbico Bojana. Nagrajena risbica z imenom mladega avtorja in ustanove, ki jo obiskuje, bo naslednje leto na posebni nalepki krasila tudi  embalažo barve JUPOL Junior, in to na vseh trgovskih policah bolje založenih ponudnikov barv in premazov po Sloveniji. JUB bo v svojem JUB Design Studiu v Dolu pri Ljubljani pripravil razstavo vseh prispelih risbic, za nagrajeno šolo ali vrtec pa bo organiziral še posebno ustvarjalno delavnico. Nagrajena ustanova bo na sejmu Altermed prejela praktično darilo, in sicer barvo iz družine JUPOL, s katero bo lahko prebarvala 500 m2 stenskih in stropnih površin v učilnicah, igralnicah ali na hodnikih. Nagrajenega avtorja in ustanovo bodo marca 2015 slovesno razglasili na sejmu Altermed v Celju.

Družba JUB se je v preteklem šolskem letu 2013/14 prvič vključila v program Ekošola in s svojimi barvami iz družine JUPOL sodelovala v dveh projektih- v decembrskem natečaju za najlepše okrašene prostore Prednovoletni čas ter v srednješolskem projektu Vse barve naše šole. V prvem je JUB za najlepše okrašene igralnice z barvami iz družine JUPOL v kategoriji osnovne šole nagradil CUDV Draga,  OŠ Jela Janežiča  in OŠ Sava Kladnika Sevnica - POŠ Loka pri Zidanem Mostu, v kategoriji vrtci pa Vrtec Most na Soči, Vrtec Mežica in Vrtec Ormož. Poleg teh je najbolj prizadevnim podelil še eko in druge simbolične nagrade. Podelitev je potekala sredi marca na celjskem sejmu Altermed, barve JUPOL za barvito prenovo skupaj 1.500 kvadratnih metrov zidnih površin pa je v štirih kategorijah prejelo 12 šol in vrtcev. V projektu Mladi poročevalci so se morali dijaki proaktivno lotevati okoljskih tematik in poročati o primerih dobrih in slabih praks iz njihovega lokalnega okolja, za ugotovljena neskladja pa poiskati tudi ustrezne rešitve. Moto, ki so mu sledili, je bil razmišljaj globalno, deluj lokalno. JUPOL barve za 200 kvadratnih metrov zidnih površin je na konferenci na Brdu pri Kranju tokrat prejela Ekonomska šola Celje.