Najsodobnejši Nordijski center POCLAIN bodo v Žireh odprli predvidoma sredi letošnje jeseni

V Žireh, 14. avgust 2019

Smučarski skakalni klub Žiri, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo na področju smučarskih skokov, z letošnjo jesenjo uresničuje načrt izgradnje enega najsodobnejših nordijskih centrov za vadbo smučarskih skokov slovenske osnovnošolske mladine v zimskem in poletnem času. Izgradnjo tega športnega centra, kjer naj bi skozi vse leto organizirali čim več tekem in se pomembno posvečali razvoju strokovnega kadra, so si v klubu kot prednostno nalogo zadali že v letu 2002. Med podjetji, ki že več let podpirajo izgradnjo nordijskega centra, je tudi družba Poclain Hydraulics, ki je stopila v ospredje kot sponzor. Žirovski nordijski center bo tako ob uradnem odprtju, ki bo potekalo predvidoma v mesecu oktobru, dobil novo ime - NC Poclain. 

Nordijski center Poclain je opremljen s sodobno tirno vzpenjačo ter novimi plastificiranimi skakalnicami, kjer mladi športniki skozi vse leto pridobivajo dragocene izkušnje. Kakovosten trening skokov poteka na 8-, 15-, 26-, 40- in 60-metrski skakalnici, namenjen pa je tako domačim tekmovalcem kot tudi gostujočim skakalcem in skakalkam iz ostalih klubov. Na vseh skakalnicah je mogoč trening tudi pod reflektorji, kar je posebej pomembno za izvedbo treninga v popoldanskih urah v zimskem času, ko so dnevi krajši. 

Aleš Bizjak, direktor družbe Poclain Hydraulics, se dobro zaveda tradicije in poslanstva SSK Žiri, kjer so doslej vzgojili odlične športnike, nosilce medalj iz mladinskih svetovnih prvenstev, dobitnike točk v svetovnem pokalu, državne prvake in mnoge mlade odlične skakalce ter nordijske kombinatorce, ki so postali slovenski reprezentanti in osvajali najvišja mesta na domačih in tujih tekmovanjih: ''Naša podpora delu z osnovnošolsko mladino pri skokih velja klubu tudi zato, ker so se vedno uvrščali med šest najboljših klubov na Slovenskem, tako po rezultatih kot tudi po številu tekmovalcev. Imajo potencial, imajo talent in hkrati visoko usposobljene strokovnjake, ki znajo iz športnikov članov delati zmagovalce.''

Smučarski skoki so lepa, atraktivna, predvsem pa varna športna panoga. Za začetnike je to enostaven šport, ki ga obvlada večina otrok, izvaja pa se ga lahko skozi vse leto. Otroci, ki se ukvarjajo s smučarskimi skoki, so zaradi treningov, ki potekajo v naravnem okolju, lahko bolj zdravi od vrstnikov in razvijejo boljšo odpornost. Skozi proces vadbe se enakomerno razvijajo vse njihove motorične sposobnosti, saj je vadba zelo raznolika. Statistike mednarodne smučarske zveze (FIS) kažejo, da je število poškodb v smučarskih skokih zanemarljivo majhno, poškodbe, ki se zgodijo, pa niso hude. Temu botrujejo visoka usposobljenost strokovnih delavcev, ki so vključeni v smučarske skoke, razvoj opreme in dobra organiziranost tekmovanj in treningov. 

Leon Šikovec, predsednik kluba, poudarja: ''SSK Žiri neprekinjeno deluje že od svoje ustanovitve leta 1974, njegova zgodovina pa sega v leto 1950, ko je bilo organizirano prvo tekmovanje na takrat novi 25-metrski skakalnici. Osnovni cilj delovanja našega društva je vzgoja in usmerjanje mladih smučarjev skakalcev in nordijskih kombinatorcev v vrhunski šport. V prvi vrsti na področju dejavnosti in v drugi vrsti investicije v infrastrukturo, ki je za ta šport potrebna. Na področju dejavnosti to pomeni skrb za animacijo mladine v domačem kraju in širši okolici, skrb za vse starostne kategorije in sledenje vrhunskim rezultatom. V klubu smo doslej vzgojili že veliko državnih prvakov, v zadnjih sezonah pa tekmovalci, kot sta Ema Klinec in Nika Križnar, članici skakalne A reprezentance, redno posegajo po vidnejših uvrstitvah tudi v mednarodnem merilu. Med vidnejše člane sodi tudi Zoran Zupančič, strokovni vodja ter glavni trener ženske skakalne reprezentance.'' 

Tekmovalke in tekmovalci vadijo pod vodstvom glavnega trenerja Jerneja Kumra in štirih honorarnih pomočnikov Gašperja Klinca, Gašperja Martinčiča, Luke Oblaka ter Tomaža Nagliča. Vsi so izkušeni in strokovno usposobljeni trenerji smučarskih skokov. V klubu redno vadi okoli 40 športnikov, kar klub uvršča med večje skakalne klube v državi.