Viška hiška - sporočilo

Pri energetski prenovi Viške hiške je sodelovala tudi družba JUB

Dol pri Ljubljani, 26. junija 2019

V Ljubljani so na Cesti Dolomitskega odreda na Viču v začetku junija slovesno predstavili projekt energetske prenove Viške hiške, objekta Slovenske filantropije. Udeleženci so si na srečanju lahko ogledali notranjo in zunanjo ureditev objekta, pri kateri je v času od oktobra do decembra 2018 s svojimi toplotnoizolacijskimi sistemi JUBIZOL sodelovala tudi družba JUB. Viška hiška je s celovito energetsko sanacijo z letošnjim aprilom tako postala zgledni primer dobre prakse trajnostne gradnje in je zainteresirani javnosti na voljo tudi za oglede.

Viška hiška, katere prenova se je začela že v letu 2013 in je omogočala vselitev zaposlenim v letu 2017, danes dnevno sprejme tudi do 100 obiskovalcev in se ponaša z novim, varčnim sistemom upravljanja z energijo. Družbeno odgovorni projekt so v sodelovanju z MOL in podjetjem Borzen, ki na trgu deluje kot operater z električno energijo, v Slovenski filantropiji lahko v celoti izpeljali s pomočjo podjetij podpornikov in trajnostnimi materiali, ki zagotavljajo učinkovito rabo energije. Med sodelujočimi je bila tudi družba JUB, ki je s svojim dovršenim, funkcionalnim in estetskim fasadnim sistemom JUBIZOL objektu zagotovila učinkovito in dolgotrajno zaščito, ki je ob izpolnjevanju visokih energetskih zahtev ključna za zagotavljanje večjega bivalnega udobja uporabnikov.

Slovenska filantropija je kot nevladna organizacija ob spodbujanju prostovoljstva ter medgeneracijskega sodelovanja s svojimi humanitarnimi programi usmerjena tudi v pomoč ogroženim, beguncem, brezdomcem in migrantom. V prenovo Viške hiške so zato vključili tudi prosilce za azil, za katere so predhodno organizirali ustrezno usposabljanje za delo. Udeležence je dnevnem centru za migrante, kjer je potekala predstavitev, uvodoma pozdravila izvršna direktorica Tereza Novak, uspešno izvedbo tega trajnostnega projekta, izvedenega v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, pa sta v nadaljevanju predstavila še direktor podjetjaBorzendr. Karlo Peršolja in ljubljanski županZoran Janković. Pri projektu je Slovenska filantropija v okviru študijskih programov sodelovala še s Fakulteto za arhitekturo, po enakem modelu pa začenja sodelovanje še z Biotehniško fakulteto v Ljubljani, saj bodo študentje v tem in naslednjem študijskem letu pod mentorstvom krajinske arhitektke Ane Kučan naredili načrt in uredili še okolico hiše.